Més treballadors que veïns, a Riudellots

Riudellots de la Selva té 2.024 habitants –dades de l'Idescat del 2016–, però hi treballen cada dia gairebé el triple de persones, unes 6.000, sobretot al polígon industrial, el més gran de la demarcació. És la realitat d'un municipi on els veïns conviuen amb empreses que tenen més d'un miler d'empleats, com ara Frigorífics Costa Brava (1.400).

L'Ajuntament de Riudellots de la Selva està orgullós de l'activitat a la seva àrea industrial, instal·lada a tocar del nucli urbà. “Estem contents de tenir el polígon i en fem bandera”, assenyala el regidor de Promoció Econòmica i segon tinent d'alcalde, Lluís Barnés (CiU).

Barnés explica que el municipi va apostar des de fa dècades per l'activitat industrial, i l'actual consistori, encapçalat per Montserrat Roura des del 2003, hi creu. Des del 2012, una comissió mixta formada per l'Ajuntament i els propietaris del polígon treballa de manera conjunta i es reuneix trimestralment. “Abans els polígons no els volia cap municipi. Que vinguin indústries [al teu municipi] no és el mateix que tenir un parc natural. Però s'hi va apostar, i hi ha un 80% de sòl desenvolupat.”

Aquest any el consistori té un pressupost de 3,5 milions d'euros. L'endeutament municipal és zero a causa dels ingressos del polígon i, segons el regidor, de la bona gestió. “El fet de tenir activitat industrial al municipi genera taxes i impostos que deriven a l'Ajuntament. També hi ha despeses que, si no hi hagués el polígon, no hi serien. Des del 2011, hem asfaltat tot el polígon. Volem que tingui una imatge digna i que atregui més empreses.”

Pel regidor de Promoció Econòmica, la bona salut del consistori es deu també al seny. “En aquest municipi, sempre s'ha procurat no estirar més el braç que la màniga, i la gestió ha estat molt acurada. Gràcies a Déu, hem tingut diners, però mai hem gastat més del que teníem. Jo crec que es deu al fet que hi ha ingressos i que fem una gestió molt acurada.”

Des del 2013, l'Ajuntament es refereix a l'àrea industrial i no només al polígon. Els 6.000 empleats de Riudellots inclouen les societats que no estan estrictament dins del polígon. L'Ajuntament calcula que n'hi ha 216 al municipi. Fa quatre anys, els propietaris del polígon i el consistori van crear l'etiqueta Polígon industrial de Girona. Àrea empresarial de Riudellots de la Selva. Barnés assegura: “Les empreses que són en un lloc físic són més que una àrea urbanística delimitada, són un nucli que crea xarxes, sinergies, i ho vam voler traslladar al nom i a la imatge.”

Segons dades de l'Ajuntament, que el 2016 va fer un estudi sobre el nombre d'empleats, les deu empreses amb més treballadors donen feina a 3.159 persones (vegeu gràfic). Frigoríficos Costa Brava i Friselva són les més grans, totes dues del sector carni, igual que Frigoríficos del Nordeste (Norfrisa) i Frigoríficos Unidos (Friusa). Aquestes dues últimes són del mateix grup.

Una història de 41 anys

El polígon de Riudellots es va començar a urbanitzar fa 41 anys, el 1976, amb el primer pla parcial. La promotora, Polingesa, s'havia creat el 1970. Des del principi, els empresaris es van aplegar en una entitat, l'Associació de Propietaris del Polígon de Riudellots (APRS), que actualment té una setantena d'associats, assenyala el seu president, Narcís Xifra.

El polígon té una dotzena de punts d'accés i ocupa unes 150 hectàrees, 93 de les quals són per a zona industrial, 10 per a ús residencial i 46 són zones verdes i vials. Al polígon, hi ha un negoci de pàdel i quatre bars restaurant. L'activitat està distribuïda en tres sectors: ponent (a tocar de l'A-2), central i llevant (a tocar de l'estació de tren).

L'APRS recapta fins a 130.000 euros a l'any en quotes dels seus associats. Xifra diu que destinen el 85% d'aquests diners a la vigilància al polígon. Les quotes són voluntàries i, en funció de la superfície, el mínim és d'uns 100 euros al mes.

FONT: EL PUNT AVUI