La Fundació Mona podria abandonar Riudellots de la Selva després de 16 anys

La Fundació Mona, ubicada des de l´any 2001 a Riudellots de la Selva, està buscant nous terrenys on traslladar el centre de rescat. Segons va explicar en un comunicat la seva directora i fundadora, Olga Feliu, l´espai que ocupen actualment -cedit per l´Ajuntament de Riudellots- els ha quedat petit i a causa dels canvis en les regulacions que afecten aquest terreny no poden edificar o construir noves estructures. «L´espai on estem ara no ens permet portar a terme nous projectes ni continuar ­ajudant tots els primats que ho necessiten», va assegurar Feliu a l´escrit.

Una limitació que, segons va explicar, afecta tant el nombre d´animals que poden rescatar com la resta d´activitats «igualment importants que es desenvolupen al centre», com són les educatives i de formació. «Tenim un projecte ambiciós i volem fer realitat el somni de ser la solució per a tots aquells primats que avui dia estan a l´espera de la nostra ajuda» va reivindicar la directora en el document.

Tot i que busquen un nou ter­reny, des de la Fundació van recalcar la importància que aquest no es trobi lluny de Girona -i que podria ser igualment a Riudellots- sobretot tenint en compte el Màster de Primatologia que imparteixen conjuntament amb la Universitat de Girona (UdG). Segons va explicar l´entitat, primer van intentar trobar, sense èxit, terrenys públics que responguessin a les seves necessitats. Per això ara, han optat per ampliar la crida a particulars que puguin tenir un espai adequat, que es posin en contacte amb ells a l´adreça info@fundaciomona.org.

Aquest terreny ha de tenir com a mínim 10 hectàrees i ha de disposar d´aigua potable i electricitat. Una vegada estiguin instal·lats, la idea de la Fundació Mona és construir-hi un edifici pioner dissenyat amb criteris d´eficiència energètica i sostenibilitat. Per tal de minimitzar el consum es vol fer una coberta vegetal de l´edifici per millorar-ne aïllament, aprofitar la ventilació natural o fer una orientació solar adequada. També s´hi inclouran criteris d´alta eficiència com: l´ús d´energia geotèrmica, captació solar o aprofitament d´aigües pluvials. A més, està previst que el nou centre compti amb les instal·lacions per continuar rescatant i mantenint de per vida més ximpanzés i macacos i d´altres espècies de primats; amb aules d´estudi i una sala d´actes; i amb diverses zones adaptades perquè les visites guiades tinguin poc impacte al dia a dia dels primats.

Feliu va voler agrair «profundament» a l´Ajuntament de Riudellots la seva col·laboració durant aquests 16 anys.

FONT: DdG