Cañigueral obté llum verda per a la compra d'una càrnia de Xest

  • 05 October 2016

Frescos Delisano, una empresa de nova creació amb seu a Serinyà que forma part del grup carni gironí Cañigueral, va obtenir ahir el vistiplau de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) per fer efectiva la transmissió societària a través de la qual el grup passa a ser propietari de la planta de tall i envasat de productes de porc i de xai i d'elaborats carnis que Martínez Lorente, interproveïdor de Mercadona, té en funcionament a Xest (València), amb una plantilla de 1.200 treballadors i una capacitat productiva de 79 milions de quilos anuals. Tal com va avançar Diari de Girona, l'operació, que suposa l'expansió de Cañigueral més enllà de les comarques de Girona, va transcendir a principis del mes de setembre. Amb la nova adquisició, Cañigueral, que va començar la seva activita la dècada dels 60 del segle passat a Cassà de la Selva, acumula una plantilla de 3.200 treballadors i es posiciona com una de les càrnis líders a Espanya (l'any 2015 va facturar 480 milions d'euros). La compra de la planta de Xest de Martínez Lorente s'emmarca en el procés de reestructuració del grup valencià, que ha segregat les diverses línies d'activitat i les ha venut a empreses líders de cada segment: a banda de Cañigueral, doncs, han intervingut en aquest procés Cárnicos Medina, amb seu a Leganés (Madrid), que ha comprat les instal·lacions de Bunyol (València), dedicades al sacrifici i especejament de vedella i que tenen una plantilla de 700 treballadors i capacitat de producció de 70 milions de quilos anuals; i Incarlopsa, interproveïdora de Mercadona i especialitzada en la producció de pernils i derivats del porc, que ha adquirit la planta que Martínez Lorente tenia a Tarancón (Conca) i que, amb 300 empleats i una capcitat per produir 30 milions de quilos l'any, fonamentalment es dedica al llesquejat i envasat de carn de porc i de xai. Des de Cañigueral, que fa anys que proveeix Mercadona d'embotits a través de la seva elaboradora de Sant Jaume de Llierca, Embutidos Monter (que gràcies a aquesta relació comercial ha disparat el seu volum de negoci, que l'any 2014 es va enfilar fins als 114 milions d'euros), apunten que la compra de la planta de Martínez Lorente enforeteix el grup, que aportarà el seu know how a la fàbrica valenciana. La principal companyia del grup gironí, però, és Frigorífics Costa Brava, amb seu a Riudellots de la Selva, que exporta el 75% de la seva producció i on treballen unes 1.400 persones. Enguany, ha estrenat l'ampliació de la nova fàbrica, que arriba a una superfície útil de 23.000 metres quadrats i una capacitat productiva de més de 3 milions de porcs anuals. Completen el grup les empreses Coopecarn (que produeix carn marinada i congelats, el 80% dels quals van destinats a l'exportació) i Far Jamón Serrano, empresa amb seu a les Preses, a la Garrotxa, que produeix pernil curat -té una capacitat per processar entre 6.000 i 7.000 pernils setmanals. FONT: DdG