Xerrada sobre els Fons Next Generation amb el Sr.Albert Castellanos

  • 22 Abril 2021

El passat dijous 22 d'Abril ens va visitar al polígon el Sr. Albert Castellanos, secretari general del Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, per parlar-nos dels fons Next Generation impulsats per la Unió Europea per pal·liar els efectes econòmics causats per la pandèmia de la Covid-19.

La trobada va tenir lloc a la sala d'actes de l'empresa Productos Concentrol on el secretari general del Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda va exposar davant de diversos empresaris del polígon els eixos principals del programa. Els Fons Next Generation es divideixen principalment en dues partides:

1. Per una banda el Mecanisme per a la Recuperació i la Resiliència (MRR) que constitueix el nucli principal dels fons on Espanya rebrà 140.000 milions, dels quals 80.000 es destinaran a préstecs i 60.000 en forma de subvenció a fons perdut. La seva finalitat és donar suport a la inversió per aconseguir una recuperació sostenible, al mateix temps que es promouen les prioritats ecològiques i digitals de la Unió. Per executar dits fons els estats membres han de dur a terme un pla nacional, que en el cas d'Espanya s'han estructurat en 27 Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE). Els fons seran gestionats pel govern central juntament amb les Comunitats Autonomes. En el cas de Catalunya el Sr. Albert Castellanos va explicar que es crearan ben aviat dues corporacions especialitzades per gestionar aquests fons, amb la participació de les cambres de comerç i les corporacions locals. Així mateix també es crearà una oficina per atenció a la PYME per tal d'ajudar aquestes a gestionar les sol·licituds per accedir al fons. Aquest últim aspecte va agradar als empresaris assistents, puix que una de les principals preocupacions era que aquestes ajudes no arribessin a les petites i mitjanes empreses, així com al comerç local i de proximitat.

2. Per altra banda hi ha els fons REACT EU dotats amb 12.000 milions d'euros destinats a promoure la recuperació ecològica, digital i resilient de l'economia. Això suposarà inversions per a donar suport al manteniment de l'ocupació, en particular mitjançant règims de reducció del temps de treball i suport als treballadors per compte propi. Els fons també podran utilitzar-se per a fomentar la creació d'ocupació juvenil, per als sistemes d'assistència sanitària i per a facilitar capital circulant i suport a la inversió a les PYMES. Aquest suport estarà disponible en tots els sectors econòmics, inclosos els del turisme i la cultura, particularment afectats.

En finalitzar l'explicació, es va fer un torn obert de paraules perquè els empresaris poguessin preguntar al Sr. Albert Castellanos els dubtes que tinguessin.

Des de l'APRS volem agrair al Sr. Albert Castellanos per venir a explicar-nos el funcionament del fons Next Generation, al Grup ERC-AM de Riudellots de la Selva i en especial al Sr. Lluís Barnés que varen fer possible aquesta trobada i a Productos Concentrol per cedir-nos l'espai.